Teknikler

Low-key portre çekimi

Fotoğraf çekmek için bazen çok karmaşık bazense çok basit teknikler kullanabilirsiniz. Ancak her zaman karmaşık olan iyi sonuç verir diye bir kural yok. Bazen sade olanda en güzel görüntüyü elde etmenizi sağlar. Burada yer verdiğimiz low-key tekniği işte bunun güzel örneklerinden biridir. Görsel dışındaki alanları siyahla kaplayarak çerçeveyi bu şekilde oluşturmak fotoğrafa bakanları objenin üstüne odaklar ve böylece portrenin etkisi artmış olur. Low-key portreler fotoğrafa gizem katarak modele dramatik bir etki verir.

Bu iş için, tepe flaşı veya stüdyo flaşıyla, ışığın daha yumuşak ve daha az gölge çıkmasını sağlayan bir softbox kullanabilirsiniz. Işığın mesafesini vermek istediğiniz etkiye göre ayarlayabilirsiniz. Eğer güneşli ve açık bir günde çekim yapıyorsanız, ışığın doğrudan gelmesini önlemek için çekim için kuzeye bakan bir pencere kullanmayı tercih edin ve odadaki kalan pencere ve kapıları kapatarak ortamı karartmaya çalışın. Eğer çekim yapacağınız odadaki duvarlar renkliyse benim burada yaptığım gibi arka planı siyah kumaşlarla kapatarak bir arka fon oluşturabilirsiniz. Ayrıca modelin giysilerinin de siyah olması gerekir. Bu şekilde modelin sadece boyundan üstünü alabilirsiniz. Fotoğrafa bakanların dikkatini ilk önce çerçevedeki aydınlık kısımların çekeceğini unutmayın. Bu yüzden herhangi bir başka ışık kaynağı bu teknikte vermek istediğiniz etkiyi engelleyecektir. Low-key portreler siyah beyaz çekimler için daha uygundur böylece renk tonlarını koyudan açığa doğru etkileyici bir biçimde ortaya koyabilirsiniz.

Modelinizin pozisyonuyla pencere arasındaki mesafe ışığın etkisini değiştirecektir. Eğer modelin yüzüne daha fazla ışık gelmesini istiyorsanız modelinizi cama yaklaştırabilirsiniz. Modeli cama yaklaştırmak ışıklı alanlarla koyu arka plan arasındaki kontrastı arttıracaktır.

Eğer yanlış ölçüm yaparsanız, koyu arka plan nedeniyle kameranız pozlamayı arttıracaktır. Bunu önlemek için, modelinizin cildine nokta ölçüm yapın. Böylece fotoğrafın önemli bir parçasını doğru ölçerek pozlamanın doğru yapılmasını sağlarsınız. Ayrıca Raw formatında çekim yapmak daha fazla detayı koruyabilmeniz açısından gerekli olacaktır.

Diyafram öncelikli modu seçin ve odadaki ışığın miktarına göre ISO’yu 400 ile 800 arasında bir değerde tutun. Fotoğrafta gren oluşmasından korkmayın çünkü bu teknikte bir miktar gren kullanmak fotoğrafa daha dramatik bir etki verecektir.

Eğer perde hızı görüntünün titremesine neden olduysa ISO’yu arttırıp diyaframı açmanız gerekebilir. Ancak unutmayın ki diyaframı çok fazla açmak alan derinliğinin azalması anlamına gelecektir. Eğer arka plan yeterince koyu değilse, modelinizi arka plandan uzaklaştırarak ortamı karartmak için tüm perdeleri çekip ardından negatif poz telaisi uygulayabilirsiniz.

Görselinizi Photoshop’ta açın ve ilk önce modelinizin cildindeki kusurları ve ton farklılıklarını kapatın. Daha sonra Adjustment paletinden Gradient Map Adjustment Layer (Layer>New Adjustment Layer>Gradient Map) sekmesine gidin. Sağdaki oka tıklayarak Foreground To Background’tan Gradient’in seçili olduğundan emin olun. Son olarak, Levels Adjustment Layer’a tıklayarak beyaz, gri ve siyah tonlar üzerinde ayarlamalar yaparak kontrastı arttırın.

Etiketler

Yorum ekle

Yorum yapmak için tıklayın