Ekipmanlar

DSLR ve SLR nedir? Fark, avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Türkiye’de Nikon’un tek adresi Türk Nikon olarak DSLR ve SLR fotoğraf makinesi alırken ya da araştırma yaparken sürekli karşımıza çıkan bu iki kısaltmaya değinmek istedik. SLR (Single-lens reflex), objektifi değiştirilebilen filmli makinalara verilen isimdir. DSLR  (Digital single-lens reflex), yine objektifi değiştirilebilen dijital makinalara verilen isimdir. Diğer bir ifadeyle DSLR teknolojik değişimin profesyonel fotoğraf makinalarına yansımasıdır. DSLR‘ de CCD veya CMOS sensör üzerine algılama yapılırken SLR‘de film üzerine algılama yapılır.

DSLR ve SLR arasındaki farklar nelerdir? Avantaj ve dezavantajları nelerdir?

  • DSLR ile çekmiş olduğumuz karemizi anlık izleyebilir ve silebiliriz. SLR’da bu mümkün değildir. Sonucu ancak tab ettirdikten sonra görebilirsiniz.
  • DSLR’da fotoğraflarımızı harici depolama alanlarında saklayabiliriz (SD kart). Depolama sınırımız SD kart kapasitesi kadardır. SLR’da film kapasitesi kullanılır.
  • DSLR’da fotoğraf üzerinde oynama imkanımız vardır. İster makina üzerinde istersek çekim sonrasında bilgisayarımızda istediğimiz değişiklikleri yapabiliriz. SLR’da bu karanlık oda teknikleri ile kadrajlama, parlatma, yakma, ve bazı özel teknikler ile fotoğraf üzerinde oynama yapılabilir. Ancak bu sistemler tamamen kimyasal tepkilerle meydana gelir ve farklı uzmanlık ister.
  • Artık çoğu DSLR’da video çekim olanağı dahi vardır. SLR ile bu mümkün değildir.

DSLR’lar için herkesin fotoğrafçı olmasını sağlayan teknolojik icat dahi denilmektedir. Aslında SLR kullanıcılarının kısıtlı imkanlarına bakacak olursanız. Fotoğrafı daha çok hissettiklerini, DSLR kullanıcıları gibi shutter shutter kare çekmediklerini ve belkide daha profesyonel olduklarını düşünebilirsiniz. Bu teknolojik değişimin nasıl olduğunu merak ediyorsanız Nikon’un Tarihçesi yazımızı mutlaka okuyun.

Pratik olması açısından DSLR tercih edilebilir, ama daha fazlasını arayanlar için klasik sistem SLR’nin yerini hiç birşey alamaz. Yeni başlıyorsanız DSLR ile başlamanız daha uygun olacaktır.

Işığınız bol olsun…

Yorum ekle

Yorum yapmak için tıklayın