DSLR’lerin ve hızlı lenslerin sunduğu avantajlardan en büyüğü sığ alan derinliğidir. Bu şekilde önplanda tutmak istediğiniz konuyu arkaplandan ayırarak çok daha çarpıcı görüntüler elde edebilirsiniz. Freelensing tekniği, bunu bir adım daha yukarı götürerek pahalı tilt&shift lensler veya lensbaby olmadan görüntü açısını optik eksenden kaydırarak alan derinliği ile bulanık bölgeler arasında net bölgeler oluşturmanıza imkân verir. Böylece görüntüdeki birden çok alanı netleyip istediğiniz yerleri bulanıklaştırabilirsiniz. Lenssiz çekim yapmanın en iyi yanı, hemen hemen her çeşit lens ve kamerayla birlikte ve kameranıza uygun olmayan eski manuel focus lenslerle bile ekstra hiçbir masrafa girmeden çekim yapabilmenizdir. Eski, ilmli kameraların lensleriyle bugünün modern dijital kameralarını, bir Nikon lensle Canon kameranızı, bir aynasız fotoğraf makinasıyla bir DSLR lensini bir arada kullanmayı deneyebilirsiniz.
Peki, bu tekniği nasıl kullanacaksınız? Normalde, lens kameraya takılıyken lens ve sensör birbirlerine paralel bir düzlemde bulunurlar. Lensi tam olarak çıkarmadan aşağı doğru eğerek yapılan çekimlerde, lensin sensör ekseni üzerindeki paralel düzlemini değiştirip alan derinliği kontrolü sağlayarak sıra dışı ve ilginç sonuçlar alabilirsiniz.
Burada göz önünde bulundurulması gereken en önemli şey lens seçimidir. Odak uzaklığı 50 mm ve üzerindeki lensler bu iş için idealdir. Prime lensler, zoom lenslere göre daha hızlı oldukları için maksimum diyafram açıklığına izin vermesi ve kolay tutulabilen basit tasarımları nedeniyle daha çok tercih edilir. Bir 50 mm f/1.8 prime lens, haif tasarımı ve iyi bokeh görüntüleri verecek kadar hızlı olması sebebiyle mükemmel bir seçimdir. Bir diğer önemli nokta da, tabii ki kamera seçimidir. Eğer bir Canon kullanıcısıysanız, Canon lensler kameradan ayrıldıktan sonra geniş diyafram açıklığına otomatik olarak dönerler. Sony DSLT ve Panasonic aynasız kameraların menülerinde lens kameradan ayrık dururken çekim yapmayı sağlayacak seçenekler varken, Nikon kameralarda diyaframla ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz.
Freelensing tekniğini kullanırken, lensi kameradan ayrı tutacağınız için toz girme riski artar. Çok rüzgarlı ve tozlu havalarda çekim yapmamaya dikkat ederek bu riski azaltabilirsiniz. İkinci olarak, kamera ve lens birbirlerinden ayrık duracakları için çekim yaparken onları düşürme riskiniz vardır. Bu yüzden, bana kalırsa çekime hazır olduğunuz ana kadar lensi kameradan ayırmayın. Son olarak dikkat etmeniz gereken konu, ışık sızmalarıdır. Her ne kadar kameraya bir zarar vermeyecek olsa da, ışık sızmaları konunuzun kontrastını azaltacağından ve garip renk tonları ortaya çıkaracağından istenilmeyen sonuçlar doğurabilir. Ama ışığı iyi bir şekilde ayarlamayı başarabilirseniz, çekici görüntüler elde etmeniz de mümkündür.
Freelensing tekniğinde, lensle kamera arasında aslında bağlantı yoktur fakat kameranız hala ölçüm yapar. Lens hala takılı durumdayken, olabilecek en açık diyaframı kullanmak için kameranızı diyafram öncelikli moda getirip bir deneme çekimi yaparak enstantaneyi kontrol edin ve gerekirse ISO değerini arttırın.
Sonsuza netleyin ve lensi kameradan ayırın. Lensi çok yavaşça sağa sola ve yukarı aşağı hareket ettirerek odak düzlemini değiştirin. Netliği değiştirmek için lensi kameraya yaklaştırıp uzaklaştırın. Lensle kamera arasındaki boşluk ne kadar fazla olursa sensöre o kadar fazla ışık düşeceği için gerekirse poz telaisi uygulayabilirsiniz.
LiveView kullanmak hangi bölgenin netlenip netlenmediğini daha kolay bir biçimde görüp değerlendirmenizi sağlar. Freelensing tekniğinde ustalaşabilmek için deneme yapmaktan asla vazgeçmeyin. Lens hareketiyle, odak düzleminde ve netleme noktalarında yapacağınız ufak bir değişiklik ortaya çok büyük farklar çıkaracaktır. Buradaki basit kural şudur: Lensi eğdiğiniz taraf, çerçevenin en çok netlenen yeri olacaktır.
Çekimi bitirdikten sonra kameranın ekranından zoom yaparak fotoğrafı kontrol edin. Portre çekimlerinde genel olarak istenen iki gözün de net çıkmasıdır. Fakat söz konuşu freelensing tekniği olunca kuralların bir anlamı yoktur. Fotoğrafa bakanların dikkatini nereye çekmek istiyorsanız orada net ve bulanık alanlar yaratabilirsiniz.
Yorum ekle