Fotoğraf

Çocukların hayallerini gerçeğe dönüştürün

Burada çocukların hayal dünyasını yansıtacağınız fantastik görseller yaratmanın tekniklerine yer vereceğiz. Eğer çocuklarla çalışmanın zorluklarına katlanacak sabrınız varsa ve relektörünüzün kırılmasından veya objektiinize meyve suyu sıçramasından korkmuyorsanız bu işin üstesinden gelecek cesaretiniz var demektir. Çantanızda ıslak mendil ve kâğıt havlu bulundurarak bu tür kazalarla ilgili ufak tedbirler almanızda fayda vardır. Ancak bu çekim için her şeyi önceden planlamaktansa, kontrol altında tutabildiğiniz bir düzensizlikten beslenmeye çalışın. Kaos, yaratıcılığınızı özgürleştirecektir.

Çocuk portresi çekimlerinde değişik yüz ifadeleri yakalamayı deneyin. Bazen çocuk kameraya bakıp poz vermediğinde çok daha doğal ve ilginç kareler yakalayabilirsiniz. Bunun için çocuğun rahat etmesi ve ortama alışık olması çok önemlidir. Eğer çekimi stüdyo yerine çocuğun odasında yaparsanız çocuk kendini daha güvende hissedeceği için doğal ifadelerini yakalamanız kolaylaşacaktır. Aydınlatma için, temel ışık kaynağına ek olarak harici bir dolgu flaşı slave modunda kullanabilirsiniz. Teknik ayrıntılar dışında yapmanız gereken en önemli şey hayal gücünüzü harekete geçirmektir. Çocukluğunuz deyince aklınıza neler geliyor? Bir doğum günü hediyesi, bir oyuncak korsan sandığı ya da Narnia Günlüklerindeki gibi bir dolabı biraz fotoğrafçılık yeteneğiyle birleştirerek fantastik görseller yaratabilirsiniz.

İlk önce, temel ışık kaynağını yani kablosuz tetikleyiciyle birlikte kullanacağınız tepelaşını, çocuğun yüzünü alttan aydınlatacak şekilde bir kitabın içine saklamanız gerekir. Koyu gölgeler oluşmadan ve çocuğun yüzünde flaş patlamadan aydınlatmak için, çocuğun tam üstüne gelecek şekilde yerleştirdiğiniz bir softbox ile birlikte slave modunda çalıştırdığınız ikinci bir flaş (ya bir stüdyo flaşı ya da ikinci bir tepelaşı) kullanın.

Flaşı gizleyeceğiniz yeri oluşturmak için, falçata kullanarak kitabın tam ortasında laş kafasının gireceği kadar bir delik açın. Bu saklama yeri, kitabın hemen hemen yarısına gelecek kadar büyük olsun. Birkaç sayfayı dışarda bırakıp, kalan diğer sayfaları çekim sırasında bu küçük meraklıların dikkatini dağıtmaması için yapıştırıcıyla yapıştırın.

Tepelaşını bir wireless laş tetikleyicisine bağlayın ve kitabınızda açtığınız boşluğa yerleştirin. Yapıştırmadığınız birkaç sayfa, laşın üzerinde durararak ışığın yayılmasını sağlar. Eğer laşı daha yüksekte tutmak isterseniz, destek için birkaç kitabı üstüste koyarak flaşı kitaba yapıştırmayı da deneyebilirsiniz.

Tepelaşı manuel moda getirerek 1/8 güçte çalıştırın ve 24mm zoom yapın. Eğer ışık patlamaları yakalayıp çocuğun yüzüne esrarengiz bir ışık yansısın istiyorsanız, flaşın gücünü azaltmanız gerekebilir. Kameranızı manuel moda alın ve diyaframı f/11’e ayarlayın. Flaş eşzaman hızını da 1/25 saniyeye getirin. Fotoğrafta grenli görünümü en az seviyede tutmak için, ISO değerini düşük tutun.

Slave modundaki dolgu flaşı 1/4 güçte çalıştırın. Eğer çok fazla ışık olursa, ışığı yukarıya çekin veya flaşın gücünü azaltın. Unutmayın, dolgu ışık anahtar ışığın etkisini azaltmadan tüm sahneyi aydınlatmak için kullanılır. Eğer dolgu ışık yeterince güçlü değilse, gücü arttırmak yerine bir relektör kullanarak ışığı yayabilirsiniz.

Çekimden önce, çocuğu dikkatlice izleyerek hareketlerini takibe alın ve deneme çekimleri yapın. Bu aşamada, çocukla oyunlar oynayıp etkileşim içine girerek onu rahatlatabilirsiniz. Eğer oyun işe yaramazsa biraz şekerleme veya küçük bir hediye ile çocuğun gönlünü almanızda bir sakınca yoktur. Çekimde, çocuğun yüz ifadesi çok önemli olduğu için en güzel pozu yakalayana kadar sabırla bekleyin.

Çekimi tamamladıktan sonra, fotoğrafı daha büyülü hale getirmek için görselinizi Photoshop’ta açın. Her görsel için gerekli olan temel adımları burada da kullanabilirsiniz. Bunun için Clone Stamp Tool ve Healing Brush Tool gibi seçenekler gerekli renk düzenlemelerini kompozisyona uygun olarak yapabilmenizi sağlayacaktır.

Çocuğu seçili hale getirmek için Quick Selection Tool’dan Smart Radius’la birlikte Refine Edge’i seçin ve daha sonra Output>New Layer with Layer Mask sekmelerine gelerek tamam deyin. Background layerınıza gelerek Layer>New Adjustment Layer>Curves sekmelerinden arkaplanı karartın. Blur efekti eklemek için Filter>Lens Blur sekmelerine gidin.

Kuyruklu yıldızlar, gezegenler ve eklemek istediğiniz tüm fantastik detayların arka planlarının siyah ya da beyaz olmasına dikkat edin. Bunlara tıklayıp fotoğrafın üzerine sürükleyerek boyutlarını ve fotoğrafta nerede duracaklarını Move Tool kullanarak ayarlayın. Blend Mode’u Screen moduna getirerek siyah fonu, Multiply moduna getirerek de beyaz fonu ortadan kaldırın.

Layer>Merge Visible sekmelerine giderek katmanı çoğaltın ve Image>Adjustment>Invert’e gidin. Daha sonra Blend Mode’u Vivid Light olarak değiştirin. Filter>Blur>Surface Blur’a giderek tamam deyin. Katmanların hepsini seçip Ctrl+alt+shift+E’ye basarak katmanları birleştirin. Desaturate komutu verin ve daha sonra Blend Mode’u Soft Light’a çevirip Vivid Light Layer’ı silin.

Yorum ekle

Yorum yapmak için tıklayın