Şubat ve Mart aylarındaki kar taneleri ve karın ihtişamından sonra sırayı önce baharda açan çan çiçekleri ve dağ laleleri, sonra da yaz gelincikleri alır. İşte o zaman çiçek fanatiklerinin ellerinde kamerayla dolaşma vakti gelir! Çiçek çekimi için geniş açı ve makro lenslerinizin bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat bunların dışında bir lens ile çekim yapma ikri size uzak geliyorsa çok şey kaçırıyorsunuz ve henüz telezoom lensi denememişsiniz demektir.
200mm ya da 300mm tele zoom lens uzaktaki küçük objeleri rahatlıkla büyütebilir. Mesela Tamron 70-300mm f/4-5.6Di LD Macro lens 1:2 oranında büyütme imkânına sahiptir. Bu da çerçeveyi daha fazla detayla doldurabilme olanağı verir. Telezoom lensin güzelliği sadece objeleri büyütmesinden kaynaklanmaz ayrıca perspektii azalttığı için arka fonu daha yakın, alan derinliğini daha sığ gösterir. Bu efekt kısaltım olarak bilinir (foreshortening). Lens ne kadar uzun olursa görüntü o kadar abartılı olur. DX Format kameralar krop faktöründen dolayı bu konuda çok şanslılar. Mesela 300mm’lik bir telezoom Nikon D7100 ile kullanılınca 450mmlik bir telezoom lense eşdeğerdir. Konunuzu soyutlamak ve etrafını tamamen bulanıklaştırmak istiyorsanız, mümkün olduğunca açık diyaframlı bir çekim yapmalısınız. Tabii f/2.8 diyafram değerli zoom lenslerin pahalı olduğunu söyleyebilirsiniz. Haklısınız. İşte ben de bu yüzden size daha sade ve ucuz alternatileri göstereceğim.
Görüntüleyeceğiniz konuyu saptadığınız zaman etrafında çiçeklerden ve çimlerden oluşan yoğun bir alan bulmaya gayret edin. Netliğin seçtiğiniz çiçek üzerinde olması gerekir. Ön planı da aynı renk ve tonda seçerek dikkati dağıtmasına engel olabilirsiniz. Gün batımı sırasında ışığı arkadan alarak özellikle altın rengi bir pus ya da ters ışık yakalayabilirseniz görüntüye güzel bir derinlik ve boyut katabilirsiniz. Yumuşak ve dolaylı gelen bir ışık da bir seçenek olabilir. Işığı bulutlar ve gölgeli bir alan yardımıyla yayabilirsiniz. Direkt ışığın yaratacağı kontrast sert ve rahatsız olacaktır. Bu yüzden yumuşak ve hassas ışık bu tarz bir çekim için önemlidir.
Eğer 200-300mm’lik bir lensle elde çekim yapıyorsanız, makineyi titretmemek için en az 1/200-1/300sn enstantane değeri kullanmalısınız. Parlak ışık ve f/2.8 diyafram değeriyle beraber böyle bir çekim başarılı olacaktır. Fakat birçok durumda, bir tripod ya da monopoda ihtiyaç duyarsınız. Eğer konunun seviyesinde çekim yapmak istiyorsanız, bir puf aksesuarına (beanbag) kameranızı oturtmanız ya da elinizle attan destek olmanız gerekir. Bunu yapmak kameranın titremesini engelleyecektir. Eğer ters ışık çekiyorsanız, parlaklığı engellemek için parasoleyinizi takmalısınız.
Siz de konunuzu benim gibi arkadan aydınlatırsanız spot ölçümü kullanarak güneşin sensörü yanıltıp yanlış bir değer vermesini engelleyebilirsiniz. Diyafram öncelikli modu ve tek nokta AF netlemeyi seçerek konunuza tamamen odaklanabilirsiniz. Şimdi lensinizi maksimum odak uzaklığına getirin ve konuya zum yapın. Odak uzaklığı arttıkça, maksimum diyafram değeri de değişecektir. Sığ bir alan derinliği için, diyafram değeri en açıkta olmalı. 300mm’de Tamron lens maksimum f/5.6 diyafram açıklığı sağlıyor Bu değerle konuyu ortaya aldığımda ön ve arka fonun yeteri kadar lu olmasını sağlayabiliyorum.
70mm’de ve maksimum diyafram değeri olan f/4’de, lens sadece tek bir nesneyi izole etmez, onun yerine orta yerde geniş bir odak düzlemi oluşturur. Lensinizi maksimum odak uzaklığına ayarlayın.
300mm ile çekilmesine rağmen diyafram f/16 idi ve bu yumuşak bulanıklığı elde etmek ve tek bir nesneyi soyutlamak için çok fazla net alan sağlıyordu. Lensinizin en açık diyafram değerini kullanın.
Açık bir diyafram ile çekim yapsanız bile sığ bir alan derinliği elde edebilmek için kameradan konuya ve konudan kameraya olan uzaklıkları deneyerek istediğiniz alan derinliğini bulmalısınız.
Yorum ekle