Teknikler

Gölgede Çekim

Dış mekanlarda çekim için plan yaparken her zaman tavsiye ettiğimiz şey çekim mekanını günün farklı saatlerinde ziyaret ederek güneşin konumunun aydınlık ve gölge alanları nasıl etkilediğini görmenizdir. Gölgelik alanların yumuşak ve nispeten hafif yönlü ışık vermesi sebebiyle sadece ortam ışığı kullanan portre fotoğrafçıları için bu faydalı bir adımdır.

Güneşli bir günde çekim yapacaksanız ve yanınızda ışığı yumuşatmak için bir difüzör bulunmuyorsa çekimi gölgelik alanda gerçekleştirmek en iyi seçenek olacaktır; bu alanlardaki ışık seviyesi nispeten yüksek olduğu için çalışması daha kolaydır. Ayrıca, bir veya iki reflektör yardımıyla güneşli alandaki ışığı gölgelik alana yansıtarak yaratıcı sonuçlar yakalayabilirsiniz.

Bulutlu günlerde de gölge alanlarda çekim yapabilirsiniz ama ışık seviyesi düşük olacağından pozlamayı dengelemek için ISO değerini yükseltmeniz ya da geniş diyafram açıklığı kullanmanız ya da her ikisini de uygulayarak elde çekime uygun bir enstantane hızına erişmeniz gerekebilir.

Hava koşulları ne olursa olsun modelinizi gölgenin kıyısına yerleştirerek çekim denemeleri yapmanızı tavsiye ederiz. Yani modelinizi gölgenin bittiği ve gökyüzünün başladığı sınır çizgisine koymanızdan bahsediyoruz; örneğin bir geçidin sonu ya da kapı aralığı gibi. Bu bölgedeki ışık parlak olmasına rağmen yumuşak ve etkileyicidir, üstelik gün ışığına yakın olması sebebiyle reflektör kullanımı için de uygundur. Arkaplan karanlık görüneceği için modelinizle iyi bir kontrast oluşturur.

Gölgede çekim yaparken en iyi sonuçları alabilmek için farklı açılarla ve farklı yansıtıcı yüzeyli reflektörlerle denemeler yapmalısınız. Işığın bir yönü vardır; gölgede bile! Bu aklınızda iken çalışırsanız gölgeleri daha kolay doldurabilir ve cilde parlaklık katabilirsiniz. Parlak günlerde işe beyaz reflektörle başlayın. Eğer etkisi çok hafifse gümüş olanına geçiş yapın. Bu sefer de cilt tonları çok soğuk gelirse sunfire veya altın yüzeyli reflektör kullanın.

Aklınızda bulundurmanız gereken bir başka unsur ise modelinizin etrafındaki nesnelerin yüzey renkleri olmalı çünkü bu nesneler modeliniz üzerine düşen ışıkta belirgin bir etkiye sahiptirler. Her ne kadar yansıma düzeyi düşük olsa da temiz, doğal ışıklı bir çekim için beyaz duvarlar idealdir ama gri tuğlalı ve beton duvarlar da iyi sonuçlar verir. Rahatsız edici tonlara sebep olacağı için yeşil veya kırmızı gibi güçlü renklere sahip yüzeylerden kaçının.

Yorum ekle

Yorum yapmak için tıklayın