Teknikler

Neon portreler

Eğer 1960’lı yılları yaşadıysanız büyük ihtimalle ışıkla parlayan neon posterleri de hatırlarsınız. Ancak o zamanları hatırlamıyor olsanız da, canlandırmak için fırsatınız var. Günlerin kısaldığı, güneşin yüzünü daha az gösterdiği bu günlerde, görselleri koyu ve tuhaf yeni biçimlerde ortaya çıkarmak mümkün. Bu sayımızın çekim teknikleri köşesinde sizin için toksik madde barındırmayan Day-Glo boyalar ve ultraviyole siyah ışık yardımı ile çarpıcı görüntüler elde etmenin yollarını anlatacağım.

Neon ışıkları kullanarak çekim yaptığınız zaman, tüm diğer ışık kaynaklarını dışarıda bırakacak kadar çok miktarda kuvvetli siyah ışığa ihtiyacınız vardır. Siyah parlak ampuller işinizi görecektir fakat bunlar yeterince güçlü ışık vermeyebilir. Bu nedenle yanınızda neon fener ve neon çubuk gibi ekstra ışık kaynakları bulundurmanızda fayda vardır. Ben, bu çekim için 15 Watt’lık bir siyah çubuk tipi ampul kullandım. Işık konusundaki genel kurallar burada da geçerlidir; ne kadar yüksek voltajlı bir ışık kaynağı kullanırsanız, o kadar fazla ışık elde edersiniz ve dolayısıyla o kadar iyi sonuç alırsınız. Fotoğrafın temel amacı için, modelinizin siyah ışıkta parlamasını sağlayacak fosforlu krem ve boyalar kullanmalısınız. Ben burada neon vücut boyası kullandım. Neon ışıkla fotoğraf çekmek için biraz ikir sahibi olmanız gerektiğini düşünüyorsanız, neon ışığı fotoğraflarında çok iyi şekilde kullanan Julius Ise ve Von Wong gibi reklam fotoğrafçılarının işlerine göz atabilirsiniz.

Çekimde parlayacak olanın bir portre olduğunu düşünürsek, tüm püf noktasının modeli iyi bir şekilde çekime hazırlamak olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bazı vücut boyaları fazla kuru olduğu için vücuda yaymanız biraz zor olabilir. Bazı boyaları ise normal ışıkta görmekte zorlanabilirsiniz. Size tavsiyem, modeli nasıl boyayacağınıza önceden karar verin ve yaptığınız boyamaları siyah ışıkta kontrol ederek işlemin istediğiniz gibi gidip gitmediğinden tam olarak emin olun.

Işığın modelin önünde ve yakın bir mesafede olması gerekir. Işığın, modelin yüzündeki her noktayı aydınlatacak ölçüde olup olmadığını ve boyaların her noktada aynı şekilde görünüp görünmediğini kontrol etmek için bir deneme çekimi yapın. Örneğin burada, sağ taraf karanlık çıkmış. Çünkü ışık, modelin yüzünün sol tarafına uzak ve biraz daha öne getirilmesi gerekiyor.

Eğer odanız tamamen karanlıksa, çok bölgeli ölçüm sistemi sorunsuz bir şekilde ölçüm yapacaktır. Ancak netleme yapmak biraz daha sorunlu olabilir. Netleme yapmak için en az f/5.6 diyafram kullanın. AF’yi kilitlemek için modele ışık tutun ve sonra manuel moda geçin. Eğer kamera aşırı pozlama yaparsa negatif değerde poz telaisi yapın veya manuel modda perde hızını arttırın.

İdeal olan bir karanlık odada çekim yapmanız olacaktır. Eğer böyle bir imkânınız yoksa kendi karanlık odanızı yaratabilirsiniz. Bunun için size gerekli olan, dışarıdan gelebilecek ışığı engelleyen siyah perdeler kullanarak ortama mümkün olduğunca az ışık girmesini sağlamaktır. Uzun pozlama yapacağınızdan dolayı, kameranızın titremesini önlemek için bir tripoda, zamanlayıcı veya bir uzaktan kumandaya ihtiyacınız olacak. Ayrıca çekim sırasında UV filtreniziçıkarmayı unutmayın.

Yorum ekle

Yorum yapmak için tıklayın