Daha önce Brenizer yöntemini duymuş olanlar el kaldırsın. Belki de bu yöntemin diğer isimlerini duymuşsunuzdur: Bokehrama ya da Bokeh Panorama. Bu yöntemi duydunuz ama çok karmaşık olduğunu düşünüp hiç denemediyseniz eğer işin aslında öyle olmadığını birazdan göreceksiniz. Yöntemin yaratıcısı olan düğün fotoğrafçısı Ryan Brenizer’in adıyla anılan bu yöntemde uygulanan görselleri birbirine ekleme işlemi senelerdir var ama şimdiye dek sadece manzara çekimlerinde kullanıldı.
Bu yöntemi kullanarak f/1 ya da daha sığ alan-derinliğine eşdeğer görseller ortaya çıkartabilirsiniz, yani işin içerisinde bolca bokeh söz konusu. Herhangi bir lensi bu tekniği uygularken kullanabilirsiniz ama daha önce pek fayda sağlamadığını düşündüğünüz ortalama kitler size daha fazla avantaj sağlayacaklar. Eğer ekipmanınızda sadece bir APS-C DSLR ile standart bir lens ya da zum varsa ve full-frame kameralarla maksimum diyafram açıklığında yakalanan harika bokehli karelere içiniz gidiyorsa bu yöntem tam size göre!
1- MEKAN SEÇİMİ
Bu teknik için konu mankeni ve mekan eşit önem düzeyine sahip. Çevreyi çekime bolca dahil edeceğiniz için fotojenik bir geniş görüş-alanına sahip bölge seçmenizde yarar var. Ön ve arka plandaki dikkat dağıtıcı unsurlara dikkat edin. Görüntüde patlamalar ve yapaylıklar olmaması için güneşin hangi konumda olduğu da önemli.
2- LENS SEÇİMİ
İstediğiniz lensi tercih edebilirsiniz ama bu yöntemde lensi en geniş diyafram açıklığına ayarlayıp odak uzaklığını da aynı seviyede tutmanız gerektiğinden prime lensler bu iş için pek uygun olmayabilirler. Bir telefoto lensiniz varsa perspektii sıkıştırarak alan-derinliğini daha da sığlaştıracağı için size ekstra avantaj sağlayacaktır.
3- KAMERA AYARLARI
Çekeceğiniz karelerin tamamının pozlama ve renk bakımından tutarlı olmaları için manuel pozlama modunu kullanın ya da ilk karenizden itibaren Exposure Lock özelliğini kullanarak her karenin aynı görünmesini sağlayabilirsiniz. Beyaz Dengesi için Daylight seçin. Kamerayı aydınlıktan gölgeye hareket ettirdiğinizde Auto WB ayarları düzeltecektir. Başlangıçta tek-nokta otofokus kullanın.
4- ÇEKİMİ YAPIN
Modelinizi sahnedeki yerine yerleştirin ve lensiniz en geniş diyafram açıklığına ayarlıyken standart bir portre çekiyormuş gibi ortalanmış bir kompozisyon gerçekleştirip çekin. Ortalanmış kareyi yakaladıktan sonra manuel netlemeye geçin. Kameranızı aynı düzlemde tutarak modelinizin etrafında yatay veya dikey hareket ettirip düzenli bir planda fotoğraları çekin.
5- ÖRTÜŞME PAYI
Fotoğraları daha sonra Photoshop’ta düzgünce birleştirebilmek için en az üçte birlik kısımlarının üst üste gelmelerine özen gösterin. Ne kadar çok kare yakalarsanız sonuç da o kadar muazzam olur. Her bir seriden sonra diğer seriye başlamadan önce elinizin fotoğrafını çekerek serilerin başlangıç ve bitiş noktalarını işaretleyebilirsiniz.
6- BOKEHRAMA İŞLEMESİ
BOKEH PANORAMA GÖRSELİ için çekiminizi tamamladınız, bilgisayara aktardınız ve şimdi karşınızda yüzleşmeniz gereken onlarca fotoğralar var! Eğer çekim esnasında bizim önerdiğimiz şekilde düzenli hareket ettiyseniz işin bu kısmı çok kolay tamamlanacak: her bir fotoğraf setinin başlangıç ve bitişini elinizle işaretlediğiniz ve çekimi sistematik bir şekilde gerçekleştirdiğiniz için hangi fotoğraların harmanlanacağını kolaylıkla bulacak, Photoshop’a bu konuda fazlasıyla yardımcı olacaksınız. Ancak fotoğraların çekim aşamasında işler anlattığımız gibi gitmediyse fotoğraları sıralamak ve gerekirse manuel harmanlama yapmak için biraz zaman harcamanız gerekecek. Bu tekniği Lightroom’da da uygulayabilirsiniz ama ben Photoshop’u kullanmayı tercih ettim.
Fotoğraf serilerinizi bir düzene soktuysanız sırada onların tutarlı görünmeleri için toplu işleme adımı var. Bu en kolay biçimde Lightroom’da ya da Adobe Camera Raw’da yapabilirsiniz. Pozlama, kontrast ve doygunluğun tüm karelerde tutarlı olmasını sağlayın. Birkaç taneden daha fazla kare söz konusuysa işlemeyi fotoğraların tümüne otomatik olarak uygulamak için düzenlemeleri senkronize edin.
Düzenlediğiniz karelerin tümünü JPEG olarak kaydedin ve Photoshop’ta tekrar açın. Photoshop kaydedilmemiş dosyaları birleştirmenize izin vermez. File>Automate>Photomerge yoluna gidin. Auto seçeneği işaretli olsun ve dosyalarınızı ister Browse ile seçin, isterseniz de benim burada yaptığım gibi Add Open Files yöntemiyle seçin. OK’e tıklayın.
Harmanlama için kaç tane görsel seçtiğinize bağlı olarak birleştirme işlemi birkaç dakika sürebilir. İşlemi bitirdiğinizde Photoshop karşınıza bir kare çıkartacak. Eğer çok fazla görsel eklediyseniz bunları inal karesinin altında göreceksiniz. Çekim esnasında sistematik davranmadıysanız inalde doldurmanız ya da kırpmanız gereken birkaç boşlukla karşılaşırsınız.
Crop aracını seçin ve görselinizi en uygun biçimde kırpın; bu kırpma kare, dikey veya yatay olabilir. Sahnedeki model genelde önplan ve arkaplan odak dışında kaldığı zamanlarda en iyi biçimde görünür. Patch veya Clone Stamp aracını kullanarak görselde karşınıza çıkan beyaz alanları ya da eksik bölgeleri tamamlayın.
İşte şimdi karşınızda bu muhteşem çalışmanın son hali duruyor! İsterseniz inal görselini daha iyi hale getirmek için genel düzeltmeler ve keskinleştirme uygulayabilirsiniz. Doğal arkadan aydınlatmayı geliştirmek için biraz sıcaklık ekledim, Vibrance kaydırma çubuğunu artırarak renkleri güçlendirdim ve modelimin pozlamasına bölgesel ince ayar çektim. Kaydettik ve bitti.
Yorum ekle