Yeni fotoğraf makinesi almak ve bunun heyecanı muhtemelen paha biçilemez bir durumdur. Bu yazıda yeni fotoğraf makinesi alındığında ilk olarak yaptığımız ayarları referans olarak sıralamaya çalışacağız.
Yeni bir DSLR fotoğraf makinesi aldığınızda kutunun açılması ve bağımsız birçok parçanın masaüstüne dizilmesi ve ardından hemen pil ve hafıza kartlarını takarak kullanım öncesi işe koyulmamız.
Evet yeni bir makine aldığımızda o makineyle gelen parçaların ilk kez takılması yanısıra fotoğraf makinesinin de ilk kez açıldıktan sonra belki ilk fotoğraf çekimine kadar olan zamanda yapılması gereken ilk ayarlar mevcuttur. İşte sonrasında hayatımızı kolaylaştıran ve belki de o ilk ayardan sonra genelde dönüp bakmadığımız yeni fotoğraf makinesi aldığımızda ilk yaptığımız işlerin bir listesi.
Yeni Fotoğraf Makinesi Aldığımızda Öncelikli Olarak Yapılması Gerekenler
Fotoğraf Makinenizin Vizörünü Gözünüze Göre Ayarlayın (Dioptri)
Herkesin fotoğraf makinesinin vizöründen bakış ve görüş açısı farklıdır. Vizörden baktığınızdaki görüşün netliği konusunda, çoğu DSLR fotoğraf makinesi üzerinde bir düzeltme bölümü mevcuttur. Bunun adına dioptrik düzeltme ayarı (dioptrik correction adjustment) diyoruz.
Diopter ayarının bozuk olması sizin net fotoğraf çekmenizi engelleyecek ilk ve en önemli faktördür. Çünkü, sizin gözünüze göre netliği sağlanmamış bir vizör ile fotoğraf çekmek istediğinizde eğer elle manuel netleme yapıyorsanız net görüntüyü arayacak ve bulamayacaksınız. Bu yüzen yeni fotoğraf makinesi aldığımızda öncelikli olarak diyoptri ayarını yapıyor. Bkz (Diopter Ayarı)
Fotoğraf Makinesinde Kullanılan Modları Ayarlayın
Bu aşamada DSLR fotoğraf makinelerinde kullanılan modları tek tek aktarmayacağım ama sırasıyla iki farklı mod ayarına bakabilirsiniz. Öncelikle Nikon deklanşör modları olarak bilinen seri çekim modları üzerinde genel olarak kullandığınız modu seçerek işe başlayın. Her ne kadar farklı çekimlerde bu ayarlar değişecek olsa bile hepimizin standart kullandığı modlar vardır.
Ardından otomatik netleme için AF modlarını belirleyin. Genel tercih Nikon Matrix olsa bile Autofocus (AF) Modları herkes için farklı seçimler sunabilir.
Bazı Nikon DSLR fotoğraf makinelerinde bulunan Nikon kullanıcı ayarları U1 ve U2 modlarını ayarlayın. Bkz. Nikon Kullanıcı Ayarları: U1 ve U2 Modları.
Fotoğraf Makinesinde LCD Görüntüsü Bileşenlerini Ayarlayın
Yeni fotoğraf makinesini aldığınızda her ne kadar vizörü daha sık kullansanız da LCD ekran kullanımındaki detaylar yine sık bir şekilde kullanılmaktadır. Önce LCD ekranın parlaklığını ayarlayın. Ardından ufuk çizgisi görünüme bakın. LCD üzerinde histogram bilgisini gösterecek şekilde düzenleme yapın zira çektiğiniz fotoğrafı histogramda izleyerek en uygun pozlamayı yapıp yapamadığınıza emin olabilirsiniz.
Fotoğraf Makinesinde Görüntü Kalitesini Ayarlayın
RAW veya Jpeg ya da her ikisi. Görüntü boyutu Large, Medium vb gibi çektiğiniz fotoğrafa ilişkin oluşacak görselin boyutunun ve kalitesinin nasıl olacağına karar vermek için ilk ayarları yapmayı unutmayın. RAW, dijital fotoğraf makinelerinin negatifi olarak tanımlanır. CCD veya CMOS üzerindeki ham veriyi, hiçbir görsel işleme tabi tutmadan hafızaya almayı sağlarlar.
Eğer imkanınız varsa fotoğraflarınızı genelde RAW + Jpeg olarak çekmeye çalışın. Neden raw (ham) formatta fotoğraf çekmeliyiz? Fotoğraflarınızı RAW dosya formatında çekmenizi gerektiren 5 önemli nedeni bu yazıda bulabilirsiniz.
Sonuç
Ve elbette yeni fotoğraf makinesi aldığınızda belki de yukarıda listelediğimiz maddelerden önce mutlaka kullanım kılavuzunu okuyarak işe başlayın. Yeni fotoğraf makinenizi daha iyi tanımak ve böylece daha verimli kullanmak için oluşturulmuş olan bu yardımcı kılavuzlar neredeyse tüm bilgileri peşin olarak bize vermektedir.
Yeni fotoğraf makinesi aldığımızda elbette yaptığımız daha çok sayıda detay vardır. Yazıya faydalı olması açısından sizin ilk olarak yaptıklarınızı yorumlarınızda belirtebilirsiniz.
Yorum ekle