Teknikler

Focus Stacking Nedir?, Nasıl Yapılır? ve En İyi “Focus Stacking” Örnekleri

Makro Fotoğrafçılık Serisi kapsamında sizlere ilk yazımızda “Makro Fotoğrafçılığı” ve “Makro Lensleri” tanıtmıştık. Özellikle makro fotoğrafçılığa başlamayı düşünen arkadaşlara kullanılacak aparat ve ekipmanlarla ilgili bilgiler vermiştik. Bu yazımız içerisindehatırlarsanız “Focus Stacking” diye bir kavramdan bahsetmiştik. Bu yazımızda sizlere bu teknik hakkında bilgi veriyor olacağız.

Focus Stacking Nedir?, Nasıl Yapılır?

“Focus Stacking”, Türkçe “İstifleme Odak” olarak geçmektedir. Bu tekniğin ana amacı, makro fotoğrafçılıkta büyük bir sorun olan alan derinliği azlığının üstesinden gelmektir. Bu teknik ile çekmeyi düşündüğümüz objenin her seferinde farkı bir noktasını netleyip çekim yapıyoruz. Daha sonra bu çekimleri “Photoshop” , “Combine 7z” vb. yazılımlar sayesinde birleştiriyoruz. Sonuçta ise elimizde her yeri net tek bir fotoğraf kalıyor.

Focus Stacking sonuçları itibariyle harika sonuçlar versede yapılması oldukça zor bir tekniktir. Bu teknik için makinenin ve objenin sabit olması gerekmektedir. Focus Stacking’ i kullanan makrocular genelde ileri düzey fotoğrafçılardır. Bu kişilerin kullandıkları ekipmanlar iğne ucu kadar alanı net çıkarabilmektedir. Bu nedenledir ki bu tekniği tercih etmektedirler. Bir zıplayan örümcek portresi için 120 ayrı noktayı netleyip elinizde tek bir fotoğraf kaldığını hayal edebiliyor musunuz 🙂

Fotoğraflarla En İyi ” Focus Stacking ” Örnekleri

Sizin için seçtiğimiz birbirinden güzel “Focus Stacking” örneklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Bu fotoğraf 120 kareden oluşmaktadır. Bu fotoğraf 65 kareden oluşmaktadır. Bu fotoğraf 47 kareden oluşmaktadır. Bu fotoğraf 50 kareden oluşmaktadır. Bu fotoğraf 100 kareden oluşmaktadır. Bu fotoğraf 75 kareden oluşmaktadır. Bu fotopğraf 68 kareden oluşmaktadır.

Focus Stacking İçin Faydalı Videolar

Bu teknik ilginizi çektiyse aşağıdaki videolar öğrenmenizi kolaylaştıracaktır.

Yorum ekle

Yorum yapmak için tıklayın