Sensör büyüklüğü konusunda en çok sorulan sorulardan birini yani full frame sensörün ne anlama geldiğini bu yazıda anlatmaya çalışacağız.
Filmlerin yerini günümüzde ışığa duyarlı dijital sensörler almış durumda. Biz de full frame nedir için detaylara geçmeden önce sensör nedir bir bakalım.
Sensör kelime anlamı olarak algılayıcı demektir. Fotoğrafçılık açısından bakarsak dijital makinelerde görüntü bilgilerini algılayan ve elektronik ortamda işlenebilir sinyallere dönüştüren temel öğedir. Direkt anlatım olarak ise eğer 24 megapiksel özellikli bir makineniz varsa ışığa duyarlı algılayıcılar bunlara bağlı olan işlemci sayesinde sensördeki 24 milyon pikseli işleyerek yakalanan görüntüyü sayısal ortama aktarır. Fotoğraf kalitesini belirleyen tek etmen sadece kullanılan sensör değil buna bağlı kullanılan lens sistemi ve verinin firmware (donanım yazılımı) ile işlenme şeklidir.
Peki Full Frame Nedir ve Neden Tercih Edilir?
Dijital fotoğraf makineleri çıkmadan önce 35mm ebatında standart filmler kullanılıyordu. Günümüzde dijital fotoğraf makinelerinde eskiden kullanılan film yerine bir dijital görüntü algılayıcı ya da kısaca sensörler kullanılmaya başlandı.
Eskiden çektiğimiz fotoğraflar filmler üzerine kaydediliyordu ve her bir fotoğraf için kapladığı alan 24x36mm boyutundaydı. Günümüzde filmlerin yerini yukarıda belirttiğimiz gibi ışığa duyarlı dijital sensörler aldı. Anlaşılacağı üzere bu dijital sensörlere full frame denmesinin sebebi ise 35mm filmlerde olduğu gibi standart ebat 24x36mm kabul edilmesinden kaynaklanmaktadır. Yani dijital dönemdeki full frame tabiri, analog dönemdeki film tabiriyle aynı boyutta sensöre sahiptir.
Full Frame Neden Tercih Edilir?
Sensör hikayesinin dijital çağ ile başladığını anladık ve bunun için standart boyut 24x36mm ve buna full frame yani tam kare sensör deniyor. Bu aşamadan sonra full frame ifadesini daha sık kullanabiliriz.
Full frame boyutundaki bir sensör, daha kaliteli fotoğraflar anlamına gelmektedir. Tabi burada bahsedilen kalite direkt olarak sensöre ilişkin aktarılmaktadır. Yani sensör boyutu büyüdükçe görüntü kalitesi artar ve bu da üretici firmalar için daha maliyetli makineler demektir. Fiyat skalası açısından tam kare gövdelerin fiyatlarının çarpanlı crop senssörlere göre daha pahalı olmasının sebebide budur. Ya da tam tersi bir bakış açısıyla üreticiler daha ucuz makineler üretebilmek için sensör boyutunu küçültmüş ve buna bağlı olarak diğer sensör çeşitleri ortaya çıkmıştır.
Full Frame Makineler Nasıl İfade Edilir?
Özellikle iki büyük dijital fotoğraf üreticisi firma olan Nikon ve Canon açısından full-frame makineleri ayırt etmek için belirli ifadeler mevcuttur.
Nikon gövdeler açısından full frame FX biçimli şeklinde ifade edilirken, Canon’da bu durum lenslerin işaretçilerine göre EF şeklinde belirtilir.
Değerlendirme
Yine sensör açısından bakıldığında tam kare modellerde fotoğraf kalitesi açısından nispeten gürültü (noise) daha azdır. Tam kare dijital fotoğraf makinelerini daha çok profesyonel fotoğrafçıların iş odaklı kullandığını görebilirsiniz. Özellikle reklam, moda, mimari, gezi gibi konularda ve gazetecilikte tam kare DSLR makineler sıkça kullanılmaktadır.
Yeni bir fotoğraf makinesi alırken genelde sensör boyutuna, türüne ve çeşidine dikkat edilmez. Genelde sensöre ilişkin bakış açısı makinenin kaç megapiksel olduğu ve görüntü kalitesinin nasıl olduğu yönündedir. Maalesef sensöre ilişkin full frame olup olmadığını bilmeme durumu daha sonra satın alınmış olan DSLR gövde için farklı lensler almak istediğinde uyumluluk sorunu olarak karşımıza çıkar. Bu konuyla ilgili detaylara sensör çeşitleri ve alım tavsiyelerinde değiniyor olacağız.
Yorum ekle