Doğa fotoğrafçılığı için bir lens seti oluşturmak istiyorsanız, bunu yapmanın üç temel yolu vardır. Bir “süperzum”, birkaç kısa odak uzaklığına sahip zum (yakınlaştırma) veya bir dizi sabit odak uzaklığına sahip “prime” lens satın alabilirsiniz. Her birinin artıları ve eksileri bulunmaktadır ve bu makalenin kapsamı budur. Elbette, lens tercihleriniz yaptığınız dış mekan fotoğrafçılığına veya türüne göre değişecektir. Bu yüzden makaleyi dört bölüme ayıracağız: manzara, vahşi yaşam, seyahat ve spor-hareket.
|
Herhangi bir lens seçiminde bazı dengeler gözetilmektedir. Anahtar, neyi çekeceğinizi ve sizin için neyin işe yarayacağını bilmenizdir. Üstteki lens: Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC OS Macro |
Çoğu fotoğrafçı, pahalı lenslerin daha ucuz olan “tüketici dostu” lenslerden daha iyi olduğuna inanıyor, fakat iyi bir lensin iyi bir fotoğraf çekimi için ön koşul olduğuna dair bu inanış yanlıştır. Profesyonel lensler tüm yakınlaştırma veya diyafram aralıklarında daha kaliteli sonuçlar verebilir, ancak bu, çekimlerinin çoğunu f/16’da yapan bir manzara fotoğrafçısı için ya da yakınlaştırma aralığının ucunda ya da sonunda çalışan kişiler için önemli olmayabilir. Profesyonel lensler, daha ucuz lenslere oranla, tüketiciler tarafından önemli olarak kabul edilebilecek ya da önemsiz görülecek bir çevresel sızdırmazlık içerir. Önemli olan şudur, profesyonel bir lens seçimi sizin için en önemli seçenek değildir. Seçici davranarak daha fazla tasarruf yapabilir, “en seçkin” lensleri körü körüne almaktansa ihtiyaçlarınıza göre ciddi bir değerlendirme yapabilirsiniz. Çoğunlukla, en kaliteli görüntüyü elde etmek için en doğru odak uzaklığını kullanmanız gerekir — DSLR’niz ile birlikte bir süperzum lensi yanınızda her yere, büyük bir profesyonel zum ya da prime lensi taşımaktan çok daha kolay bir şekilde taşıyabilirsiniz. Ayrıca, her “ucuz” lensin kalitesiz bir sonuç vereceğine dair bir inanışa da düşmeyin. Bazı üreticiler profesyonel lens serilerini tam kare kameraların sensörlerini kaplama kapasiteleri ile üretmiştir (örneğin, Canon L serisi), ve bu nedenle, bu lensler “profesyonel” serinin bir parçası olarak kabul edilmezler.
Manzara İçin Lensler
|
Nikon AF-S 70-200mm ƒ/2.8G ED VR II; Canon EF 16-35mm ƒ/2.8L II USM; Nikon AF-S 14-24mm ƒ/2.8G ED. |
Odak Uzaklıkları: Manzara fotoğrafçılığı genellikle geniş açılı lenslerle yapılır, ancak en etkili manzara fotoğrafları “normal” ve kısa ve orta mesafeli telefoto lensler ile de yapılabilir.Bütçeye uygun manzara çözümü bir süperzum seçilerek yapılabilir: APS-C DSLR’er için 18-200mm, 18-250mm, 18-270mm ya da tam kare DSLR’ler için 18-300mm, 28-200mm ya da 28-300mm.
Süperzumlar, her yere taşınması kolay tek bir kompakt paket içerisinde gelmekte olup geniş açıdan telefotoya geniş bir kullanım imkanı sağlamaktadır. Süperzumların çoğu, iyi bir kısa menzilli zum lensten, ve hatta iki ya da daha fazla kısa menzilli zum ya da prime lensten daha pahalı değildir. Geniş odak uzaklıkları, hem zaman alan hem de değiştirme sırasında sensörün toza maruz kalmasına neden olabilecek lens değişimine gerek kalmadan, sadece basit bir şekilde bir halkanın çevrilmesi ile odak uzaklığını kolaylıkla değiştirebileceğiniz anlamına gelmektedir.
Bu da bizi üç manzara lensi setinin temel faydasına götürmektedir. Profesyonel bir 14-24mm/16-35mm, 24-70mm ve 70-200mm seti keskin görüntüler üretir (üçayak kullandığınız, odaklamayı elle yaptığınız ve düşük bir ISO seçtiğiniz varsayılarak), daha az çarpıklık (bozulma) meydana gelir ve daha iyi bir görüntü kalitesi elde edersiniz (daha az renk sapması ve daha yüksek karşıtlık). Eksisi ise, üç adet orta menzilli profesyonel zum bir süperzumdan çok daha pahalıya mal olacak, kamera çantanızda çok fazla yer kaplayacak ve çok daha ağır bir yük olacaktır.
Diyafram Gereksinimleri: Ön plandan arka plana her şeyi odakta tutabilmek için genellikle f/11’den f/16’ya bir diyafram değeri seçmeniz gerekecektir, bu nedenle lens hızı (azami diyafram açıklığı) öncelikli olmayacaktır. Süperzum lensler genellikle odak uzaklığı aralıklarında daha kısa mesafeli zum ya da prime lensler kadar keskin sonuçlar vermez, daha fazla bozulma meydana gelmesine neden olur ve özellikle uzun uçta oldukça yavaştır. Manzara çekimi yapan bir fotoğrafçı için bu eksi çok önemli olmayabilir, çünkü diyaframı ne kadar çok kısarsanız bozulma o kadar ortadan kalkar. Üçlü bir lens seti size odak uzaklığı ve diyaframa göre daha fazla bozulmasız seçenek sunacak, ancak çekim stilinize bağlı olarak, bu artılar tam olarak arzuladığınız düzeye çıkmayabilir.
|
Bir grup kompakt, hafif hepsi bir arada zum — Sony DT 18-250mm ƒ/3.5-6.3, Nikon AF-S 18-200mm ƒ/3.5-5.6G ED VR II, Sigma 18-250mm ƒ/3.5-6.3 DC OS Macro, Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD. |
Bozulmanın Değerlendirilmesi: Çoğu süperzum, geniş uçta ve telefoto uçta fıçı bükülmesi sergiler. Bazı lenslerde orta orta odak uzaklıklarında da bozulmalar görülebilir. Sizin kameranızda nasıl bir sonuçla karşılaşacağınızı görmek için satın almadan önce bir test yapmak en iyisidir. Ayrıca, ISO 12233 çözünürlük grafiklerini kullanarak yayınlanmış bir dizi testin yapıldığı The Digital Picture sitesini de ziyaret edebilirsiniz. Her zaman satın aldığınız üründen memnun kalmadığınızda iade kabul eden bir mağazadan satın alın. Keskinlik azaldığında, elde çekim yapıyorsanız ya da orta ya da yüksek ISO değerleri kullanıyorsanız, bir süperzum ile kısa menzilli bir zum ya da prime lens arasında büyük bir fark olduğunu fark edemeyeceksiniz. Bir üçayak ile çalışıyorsanız, elle netleme yapın ve düşük bir ISO ayarı kullanın. Büyük baskılar yaptığınızda süperzum ile pahalı lensler arasındaki farkı göreceksiniz.
AF, Elle Netlemeye Karşı: Günümüz AF sistemleri, her türlü hızlı hareketle başa çıkabilme kabiliyetine sahip olsa da, birçok manzara profesyoneli, özellikle büyük detaylar önemli olduğunda ve büyük baskılar yapılacak olduğunda, elle dikkatli bir şekilde netleme yapmayı tercih eder. Canlı İzleme (Live View) kullanmak, odaklamanın hassas bir şekilde yapıldığından emin olabilmek için ilgilenilen bölgeyi daha fazla yakınlaştırmayı sağlar. Bazı kameralarda, odaklama sınırlarının farklı bir renkle vurgulanmasını sağlayan bir özellik sunmaktadır. Yardımcı bir aksesuar LCD ekranı kaplayarak dıştaki ışığı engelleyen ve büyüteçli bir mercek sunan Hoodman Hoodlupe ve Flashpoint Swividir. Böyle bir cihaz kullanmıyorsanız, aydınlık bir günde daha kolay görüntüleme sağlayabilmek için, manzara profesyonellerinin yaptığı gibi, ekranı bir bez ya da ceketinizle örtün. Canlı İzleme elle netlemenin en iyi şekilde bir üçayak ile yapıldığını unutmayın; elde çekim yapıyorsanız, vizörü kullanın.
Tabii ki, manzara fotoğrafçılığında olduğu gibi, en keskin fotoğrafı çekmek istediğinizde, bir üçayak bir zorunluluktur. Bir üçayağı sahaya götürmek meşakkatli bir iştir, ancak kamera sarsıntısı, keskinlik için lense ödediğiniz parayı hiçe çevirecektir.
Setinize Prime Lens Eklemek
İyi bir prime lens, kendi odak uzaklığını da içeren bir zum lensten daha iyi bir performans sergileyecektir, çünkü sadece belirli bir odak uzaklığı için optik olarak iyileştirilmiştir. Bir zum bir odak uzaklığı aralığı için uygun hale getirilmiş olmalıdır, ve geniş uçta iyi bir sonuç veren bir düzenleme dar uçta kötü sonuçlar ortaya koyabilir ya da bunun tersi de geçerlidir. Bir zum lens bir prime lense göre daha fazla optik eleman içerir ve her bir eleman yansımalara ve karşıtlık kaybına neden olacak ağırlık ve ek yüzey ekler. Prime lensler ayrıca zum lenslerden çok daha hızlı olabilmektedir, genellikle f/1.4. Manzara fotoğrafçıları genellikle diyaframı kısarak çekim yapar, ancak seyahat fotoğrafçıları, ve özellikle spor ve vahşi yaşam eylem fotoğrafçıları daha hızlı lenslerle birlikte daha hızlı perde hızlarıkullanmayı tercih etmektedir.
Bir süre dış mekan(lar)da çekim yaptıktan sonra, belirli odak uzaklıklarının sizi kendisine çektiğini hissedebilirsiniz. Çektiğiniz fotoğrafların büyük bir çoğunluğu belirli bir odak uzaklığında ve yakınlarında ise, o odak uzaklığına sahip iyi bir prime lens satın almayı düşünebilir, bu lensi de zum lenslerle destekleyebilirsiniz.
AF motoru (içeren lensler için) prime lens için iyileştirilebilir. Vahşi yaşam ve spor fotoğafçıları Canon, Nikon ve Pentax’ın 300mm f/4 telefotolarının hem netlikte hem de hem de AF hızında bir zum lense göre çok daha başarılı sonuçlar gösterdiğini fark edecektir.
Vahşi Yaşam İçin Lensler
|
Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM |
Odak Uzaklıkları: Vahşi hayvanların çoğuna yakınlaşmak zor olduğundan dolayı, yaban hayatı uzmanları uzun odak uzaklıkları ile çalışmaya meyillidir. 1.5X/1.6X kırpma oranı ile, düşük maliyetli süpertelezum lenslerden olan 70-300mm, 80-400mm, 100-400mm. 120-400mm, 150-500mm, 200-500mm ve benzerleri, bütçe dostu APS-C fotoğrafçılarını vahşi yaşam alanlarına çekebilmektedir. Tam kare fotoğrafçıları genellikle en azından süperzumların hükümdarı olarak görülen 400mm ile çekim yapmayı arzulamaktadır. En düşük fiyata mal edilebilen 70-300 mm’lik zum lensin (yaklaşık 1,000TL) vahşi yaşam eylemleri için yeterli AF performansı sergilemeyeceğini unutmayın (hareketsiz nesnelerde iyi performans gösterirler), ancak daha iyileri uçan kuşların ve diğer vahşi yaşam eylemlerinin çekiminde idare eden bir performans sergileyecektir (elbette çok daha hızlı ve isabetli otomatik odaklama yapabilen profesyonel lensler kadar iyi değil ancak ucuz zum lenslerden daha iyi sonuçlar verecektir).
|
Yukarıdan Aşağıya: Sigma 120-400mm ƒ/4.5-5.6 DG APO OS HSM; Sony 70-400mm ƒ/4-5.6 G; Nikon AF-S 80-400mm ƒ/4.5-5.6D ED AF VR. |
Diyafram Gereksinimleri: Yaban hayatı fotoğrafçıları, hareketi durdurmak ve arka planı tamamen odak dışı bırakmakve böylelikle ön plandaki özneye dikkati çekmek için (özellikle vahşi yaşam portre çekimlerinde önemlidir) genellikle lensin azami diyaframını kullanarak en hızlı perde hızı ile çekim yapmayı tercih etmektedir. Bu nedenle, hızlı profesyonel süpertelefoto lensleri tercih ederler: 300mm f/2.8, 400mm f/2.8, 500mm f/4, 600mm f/4 ve 800mm f/5.6 gibi. Bu lensler oldukça hantal ve pahalıdır, ancak lens hızının yanı sıra genellikle daha iyi görüntü kalitesi, daha iyi AF performansı, ve en azından son iki lens açısından bakacak olursak, daha düşük maliyetli süperzum lenslerin ulaştığı erimin iki katı menzile sahiptir.
Seyahat İçin Lensler
Odak Uzaklıkları: Bir süperzum, seyahat fotoğrafçıları için mükemmel bir seçimdir, çünkü tek bir lens içerisinde çoğu seyahat çekimi için yeterli odak uzaklıklarını barındırır. Süperzumlar, genellikle benzer fiyatlı kısa menzilli zumlar (veya prime lensler) kadar iyi bir optik kalitesi sunmaz, ancak taşınması kolaydır. Tüm odak uzaklıklarının kelimenin tam anlamıyla parmaklarınızın ucunda olması, birçok seyahat fotoğrafı çekmek ile çekememek arasındaki farkın cevabını oluşturur.
|
Üstten, saat yönünde: Sigma 24-70mm ƒ/2.8 IF EX DG HSM; Sony Zeiss Vario-Sonnar T* 24-70mm ƒ/2.8 ZA SSM; Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD; Canon EF 24-70mm ƒ/2.8L IS USM. |
Diyafram Gereksinimleri: Birçok seyahat fotoğrafı elde çekilir, bu nedenle genellikle keskinlik kaybolur ve her zaman ISO ve perde hızı sınırlarını zorlamanız gerekir. Ayrıca, seyahat fotoğraflarında bazen gece çekimlerini ya da iç mekanları da içerir. Günümüz DSLR’leri yüksek ISO değerlerinde iyi bir performans ortaya koymaktadır. Bu, süper hızlı bir azami diyafram ihtiyacını azaltabilir, ancak seyahat çekimlerinde, genellikle çok daha fazla diyaframa ihtiyaç duyarsınız. Görüntü sabitleme, kamera içinde ya da lens içinde de olsa, kapalı diyafram değerlerinin dengelenmesine yardımcı olur. Süperzumlar görece yavaştır — açık uçta f/3.5 ve kapalı uçta f/5.6 ve hatta f/6.3. Üç lensten oluşan bir yakınlaştırma kiti ya da prime hızlı bir lens, değişen ışık koşullarında çekim yapabilmeniz için daha fazla esneklik sağlayacaktır, ancak hızlı odak uzaklığı değişiklikleri konusunda daha az seçenek sunacaktır.
Bütçeniz ve çantanız elveriyorsa, standart üç lensli manzara seti taşıyarak iyi bir görüntü kalitesi elde edebilirsiniz, bu da üç lensli manzara seti ile aynıdır, geniş açılı, normal zum ve tele zum. Lens hızı manzara fotoğrafçıları açısından daha az ilgi çekici olsa da, daha hızlı bir lens seyahat fotoğrafçısı için faydalı olacaktır. Ancak üç hızlı lens tek bir süperzum lensten çok daha ağır olacaktır (ve daha pahalı), bu yüzden sizin için en iyi olanı düşünmeniz gerekecektir: Sizin için en önemli olan nedir: En iyi görüntü kalitesi mi, yoksa asgari maliyet ve ağırlık mı?
Açık Hava Spor Eylemleri İçin Lensler
|
Canon EF 70-200 f/2.8L IS USM |
Odak Uzaklıkları: Vahşi yaşamın aksine, spor çekimi yaparken konuya yakın olmanız gerekir, bu nedenle uzun lenslere ihtiyaç duymazsınız. Ancak hızlı lensler gece çekimleri için faydalı olabilir. İyi ancak pahalı bir lens, 70-200mm f/2.8 zum lenstir. Bu, bir 70-200mm f/4 ya da 300mm f/4-5.6 zum lensten iki ila dört kat daha hızlı bir perde hızı sunacaktır, böylece daha keskin sonuçlar elde edebileceksiniz. (Görüntü sabitleyici özellikleri hareketi durdurmaya yardımcı olmaz — sabitleyiciler sadece kamera sarsıntısını önler, hareketi durdurmaz — yine de yüksek ISO ayarları size belirli ışık düzeylerinde daha hızlı perde hızları kullanma fırsatı sunar.)
|
Nikon 70-200mm f/2.8 G ED VR II |
Bazı durumlarda (özellikle profesyonel olmayanlar), daha geniş lensler kullanarak yeterince yakınlaşabilir ve bu sayede daha farklı (genişletilmiş) perspektifler elde edebilirsiniz. İyi bir ışıkta, bir süperzum işe yarayacaktır; düşük ışık düzeylerinde bir 24-70mm f/2.8 çok kullanışlı olacaktır. Manzara fotoğrafçısının süpergeniş yakınlaştırma lensi (14-24mm, 16-35mm) sahada nasıl çalışacağının ya da nasıl uzak durulacağının bilinmemesi durumunda, çoğu spor eylemi sırasında daha az kullanışlı olacaktır.
|
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM |
Çok yakınlaşamıyorsanız (stand çekimleri gibi), uzun bir lens kullanışlı olacaktır. Profesyonel fotoğrafçılar genellikle “büyük silahlar” kullanırlar — 300mm f/2.8, 400mm f/2.8, 500mm f/4, 600mm f/4 ve hatta 800mm f/5.6 — fakat bu lensler çok hantal ve çok pahalıdır. Eğer bütçeniz büyük silahlardan birini satın almanıza elvermiyorsa, uzun vahşi yaşam zumlarından birisi işinizi görebilir (daha yüksek azami diyafram değerini dengelemek için daha yüksek ISO ayarı kullanmak gerekmesine rağmen): 70-300mm, 800-400mm, 100-400mm, 120-400mm, 150-500mm ve 200-500mm.
Gerçek Bir Makro Lens Ekleyin
|
Tamron SP 90mm f/2.8 Di VC USD |
Bazı süperzum lensler “makro” olarak etiketlenmiştir, ancak bu sadece “makro-olmayan” süperzum lenslerden daha yakından odaklama yapılabileceğini göstermektedir — 1:4 oranında bir büyütme oranı için belki 50 cm mesafeye kadar (görüntü düzleminde 1/4 gerçek yaşam boyutu). Bu, çiçekler, kelebekler, bina detayları ve benzerleri gibi birçok açık alan çekiminde işe yarayacaktır, ancak yine de bir makro lens değildir. Makro görüntü düzleminde 1:1 gerçek yaşam boyutundan başlar. Gerçek makro lensler, bu yaşam boyu büyütmeyi sağlayabilmek için yeterince yakına odaklanabilmektedir. Bu lensler, bu derece yakına odaklanabilmek için özel olarak tasarlanmışlardır (düz bir yakın çekim konusunda daha iyi bir sonuç verir). Çok fazla ayrıntı, çiçek ya da böcek çekimi yaptığınızı düşünüyorsanız, dış çekim lens setinize bir makro lens eklemek isteyebilirsiniz.
Makro lensler üç temel odak uzaklığı ile gelmektedir: “normal”, “kısa telefoto” ve “telefoto”. Bu lensler, bir tam kare kamera için, 50mm, 100mm ve 200mm, bir APS-C kamera için %30 daha kısa, 35mm, 70mm ve 135mm gibi bir değerde olabilir. Daha uzun bir makro lens, uzak mesafeden yapılan bir çekimde, büyütme oranını artıracaktır, özellikle bir yaban arısı gibi yakınlaşmak istemediğiniz bir varlığın fotoğrafını çekmek istediğinizde, daha büyük bir çalışma mesafesi, size aydınlatma için de daha geniş bir alan sağlayacaktır (makro fotoğrafçılığın en ciddi olanları bir halka flaş ya da harici elektronik flaşlar ile gerçekleştirilir). Kısa bir makro lens, daha üç boyutlu bir bakış açısı sağlayacak şekilde, konunuza daha yakından çekim gerçekleştirebilmenizi sağlar.
Yorum ekle