Teknikler

Renk patlamaları yaratın

Önce küçük bir uyarıyla başlamak istiyorum: Bu teknik bağımlılık yaratabilir. Yağmurlu bir günde evde saatlerce hiçbir şey yapmadan oturmak yerine, bu tekniği kullanarak hem evinizin konforlu ortamından çıkmamış olursunuz hem de fotoğraf adına yeni denemeler yaparsınız.

Bir çift tepe flaşı, bir akvaryum ve bir miktar gıda boyasıyla suda etkileyici renk patlaması görüntüleri elde edebilirsiniz. Bu tür çekimlerde, kimi zaman tamamen soyut görüntüler kimi zaman da belirgin şekiller yakalamanız mümkündür. Ancak iki çekimin asla birbiriyle aynı olmayacağını aklınızdan çıkarmamalısınız. Eğer renk geçişlerini dikkatlice izlerseniz, doğru kareleri yakalamanız kolaylaşacaktır. Bu iş için size gereken malzemeler; bir akvaryum, minimum odak uzaklığı veren bir objektif (bu iş için özel olarak tasarlanmış makro objektiler uygundur), tripod, uzaktan kumanda ve bir tepelaşı (iki veya üç tane olması daha iyi). Ayrıca, flaşları tetiklemek için kablosuz bir tetikleyici veya bir sync kablosuna da ihtiyacınız olabilir.

Tripodu akvaryumun önüne koyun ve kameranızı yerleştirin. Akvaryumun arkasını siyah karton veya bir köpükle kaplayın ve akvaryumu suyla doldurun. Bir tepe flaşını akvaryumun yan tarafına, varsa bir diğerini de akvaryumun üzerine yerleştirin. Eğer üçüncü bir tepelaşınız varsa, bunu da akvaryumun yanına yerleştirdiğiniz ilk tepelaşının tam karşısına -yani akvaryumun arkasına- yerleştirin. Eğer üçüncü bir tepelaşınız yoksa benim burada yaptığım gibi tam karşıya bir reflektör veya beyaz bir karton yerleştirerek ışığın bir kısmını geri yansıtabilirsiniz.

Akvaryumda renk patlamaları yaratmanızı sağlayacak sıvı karışımlar elde etmek için ayrı kaplarda biraz krema veya sütle gıda boyasını karıştırın. Gıda boyası yerine, mürekkep veya akrilik boya da kullanabilirsiniz. Gıda boyalarını herhangi bir şeyle karıştırmadan tek başına kullanmak da bir alternatiftir. Bu şekilde hacimli renk görselleri elde edemeyebilirsiniz ama yine de farklı yöntemler denemenin bir zararı yoktur. Bir şırınga veya bir pipet yardımıyla ortaya ilginç sonuçlar çıkarmanız da mümkündür.

Manuel modu kullanın ve ISO’yu 100’e getirin. Kameralarda genelde 1/160 sn. ve 1/250 sn. aralıklarında bulunan maksimum Sync hızını seçin. Maksimum alan derinliği için diyaframı f/16 ve f/22 aralığına getirin ve tepelaşını 1/64th gücünde çalıştırın. Suyun içine bir kalem batırarak düşen boya damlasına manuel netleme yapın. Eğer gerekirse, yaptığınız pozlamadan memnun olana kadar flaş gücünü arttırabilirsiniz.

Yorum ekle

Yorum yapmak için tıklayın