Blog & Haberler Teknikler

Minyatür dünya: Photoshop CC

İnsan beyni büyüleyicidir, inanılmaz karmaşık yapıdadır. Ama buna rağmen birazdan anlatacağımız yaratıcı teknik sayesinde beynin gözlerinin önündeki şeyi var olandan farklı bir biçimde algılamasının nasıl mümkün olduğunu göreceksiniz. Biraz lens bulanıklığı, biraz da akıllıca uygulanmış kontrast ve renk sayesinde bir gerçek dünya görüntüsünü oyuncak ya da model kent görünümüne sokacağız. Minyatür efektini uygulamak için öncelikle buna uygun bir fotoğrafa ihtiyacınız olacak; diyoramaların ve oyuncak modellerin nasıl çekildiğini düşünün: yapıların boyutuna bağlı olarak üstten ve uzak bir mesafeden. İşte bu fotoğrafta da bunu taklit etmeniz gerekiyor. Yani şehir manzarasını yüksek bir noktadan uzun lens ile çekin.

QUICK MASK KULLANIN
Öncelikle Layer>Duplicate Layer yoluna giderek ana görselinizin kopyasını oluşturun. Bu sayede orijinal piksellere zarar vermezsiniz, ayrıca katman maskesi kullanarak efekte ince ayar yapmanıza da imkân sağlıyor. Kopyaladıktan sonra klavyenizden Q tuşuna basarak Quick Mask moduna geçin; katman paletinde bu katman kırmızı renkle işaretlenecek ve dosya ismi üstte ‘Quick Mask’ olarak görünecek.

GRADYAN EKLEYİN
Araç çubuğundan Gradient aracını seçin. Üstteki menü çubuğundan ‘black to white’ gradyanını seçin ve Relected Gradient’in aktif (gösterildiği gibi), Reverse seçeneğininse işaretli olmasına dikkat edin. Görsele tıklayıp sürükleme yöntemiyle dikey bir çizgi çekerek gradyanı uygulayın. Kırmızı renkli bölgeler görselde bulanıklaştırılacak, bu yüzden fotoğrafınızdaki ilgi noktasını (inal görselinde ‘odakta’ olacak kısım) net bölgede tutun.

LENS BULANIKLIĞI EKLEYİN
İstediğiniz etkiyi yakalayana dek gradyanı istediğiniz kadar yenileyebilirsiniz, birkaç denemede hallolur. Sonrasında Q tuşuna tekrar basarak Quick Mask modundan çıkın. Seçiminizin etrafını vurgulayan kayar noktalı çerçeve göreceksiniz. Filter>Blur>Lens Blur yoluna gidin. Lens Blur penceresinde sağ taraftaki Radius çubuğu yardımıyla uygulamak istediğiniz bulanıklığı belirleyin. 30-40 arası benim için yeterli oldu. OK’e basın.

DETAYLARDA SAKLI
Tekniğin uygulandığı görsele ve sizin ne kadar titiz davrandığınıza bağlı olarak işlemi burada sonlandırabilirsiniz ama bu tarz efektlerde biraz daha çaba göstererek daha fazla gerçeklik katmanız mümkün. Gerçekte lens bulanıklığı mesafeye bağlıdır, bu yüzden sizin uyguladığınız efektte uzun binaların bulanık bölgeye girmesi çalışmayı bozabilir. Bunu düzeltmek için öncelikle Layer>Layer Mask>Reveal All yoluna giderek en üst katmana bir katman maskesi uygulayın.

KATMAN MASKELEME
Brush aracına tıklayıp yumuşak bir fırça ucu seçin ve rengini siyah yapın. Bulanık olmasını istemediğiniz objelere ya da binaların tepelerine iyice zum yaparak dikkatlice fırçalayın. Bu işlem için zaman ayırın ve fırçanın boyutunu küçültüp büyüterek temiz çalışın. Ayrıca 1-0 arası tuşları kullanarak fırçanın opasitesini de değiştirebilirsiniz. Yanlış bir şey yaparsanız fırçanın rengini beyaz yapıp hatalı yerleri geri boyayın.

HDR EFEKTİ EKLEYİN
Son bir dokunuş olarak HDR efekti uygulaması sonuç görselini daha iyi hale getirecek. Bunun için biz google.com/nikcollection adresinden ücretsiz olarak indirilebilen Nik Software HDR Efex Pro 2 yazılımını kullandık. Yazılımı yükledikten sonra Photoshop’ta önce Layer>Flatten Image yoluna, ardından da Filter>Nik Collection>HDR Efex Pro 2 yoluna gidin. HDR Efex içinde istediğiniz preseti seçin, OK’e tıklayın ve minik şehriniz hazır!

 

Yorum ekle

Yorum yapmak için tıklayın