Fotoğraf Teknikler

Fırtınada çekim

Şemsiye teması ilk başta beni şaşırttı. Birçok şemsiyeden oluşan, sanki bir şemsiye denizi içerisinde yüzüyormuş gibi bir hava veren ama ana netlik noktasının kırmızı bir şemsiye üzerinde olduğu fotoğraflar çekmek istemiştim. Paul Ward’ın stüdyosuna ziyarete gittiğimde, kendisinin yaptığı işleri görünce, bu fikrimi tamamıyla orada bitirmiş oldum. Kırmızı şemsiyeyi çoktan satın almıştım ve ne kadar da doygun renklere sahip olduğunu düşünüyordum. Kırmızı gerçekten değişik bir renktir. İçerisinde kırmızı renkli obje olan bir fotoğraf çekerseniz, dikkatin bir anda o objenin üzerine kaymasına olanak verirsiniz. Bunu düşünerek, sıkıcı bir hava içeren bir manzara karesi çekmeyi ve odak noktasını da parlak, kırmızı şemsiyeye vermeyi hedefledim.

Kasvetli bir havanın gelmesini, istediğim ortamın oluşmasını bekledim, şemsiyemi ve ekipmanımı alarak şehre yakın, tarla ve açık havanın bol olduğu, yayla benzeri açık bir alana gittim. Çekim yapacağım yer, ağaç ve bunun gibi dikkati dağıtacak şeylerden uzak olmalıydı. Tek sıkıntı, Peterborough çevresinin bataklık oluşuydu – tepe ve benzeri yükseltileri bulmak biraz zordur. Biraz etrafa bakındıktan sonra, ufak bir tepe buldum – ağaç ilan yoktu ama gerçekten güzel bir noktaydı.

Nikon D800 kameramı ve NIKKOR 24-70mm f/2.8 lensimi tripod bağladım. Hem model hem de fotoğrafçı görevi görecektim. Bundan dolayı bir stand görevini görmesi için ikinci bir tripod daha getirdim – İlk başta otomatik netleme ile netliği tripoda verdim, netledikten sonra manuel netlemeye aldım. Diyafram öncelikli modda, f/8 ‘i seçtim ve çerçevenin büyük bir bölümünü kaplayan gökyüzünü dengelemek için +0.3EV poz telaisi uyguladım. Sonrasında 0.9 yoğunlukta soft grad ND iltre takarak gökyüzüne biraz daha kasvetli bir hava vermiş oldum. Intervalometreli bir kumanda düzeneği kurarak, beş-saniyede 10 kare çekecek şekilde ayarladım. Böylelikle şemsiye ile farklı pozisyonlar deneme fırsatı bulacaktım. Yerime geçip pozisyon alabilmek için 15 saniyelik bir gecikme süresi tuşladım. Güneş bulutların arasından gözükmeden önce, bunu bir kaç defa tekrarladım – kasvetli bir hava bir süre sonra sona erecekti ama işe yarayan bir şeyler çektiğimi biliyordum.

Bilgisayarıma dönüp, çekmiş olduğum fotoğrafları Lightroom 5’e aktardım ve hoşuma giden en iyi iki fotoğrafı seçtim. İlki benim ana görselim olacaktı, diğeri de gökyüzü ile oynayabileceğim görseli oluşturacaktı – tam güneş bulutların arasından belirmeden önce çekilmişti, gökyüzü üzerinde fazla oynamadan önce biraz drama eklemek adına kontrastı arttırdım ve her iki fotoğrafı da desatüre ettim. Sonra her ikisini de Photshop CC yazılımına aktararak, ana post-prodüksiyon işine başlamış oldum.

Photoshop’ta Lasso aracını kullanarak, gökyüzünün tamamını seçtim ve katman maskesi ve Gradient aracını kullanarak, ana görselimin üzerine yapıştırdım. Yine de o tek ağacı arıyordum ve başka bir görselden alıp, bu fotoğrafa aktarmanın doğru olacağını düşündüm. Curves adjustment katmanını ve katman maskesini kullanarak, istenmeyen şeyleri kareden çıkarmadan önce, Multiply Blend modu kullanarak, ağacı görselime yapıştırdım. Aynı işlemi tekrarlayarak, kuş sürüsünü de görsele kattım. Böylelikle biraz daha dramatik bir görüntü elde etmiş oldum.

İngiltere’de görsele yağmur katmanın bir gereği olmayacağını düşünmüştüm ama bal gibi de fotoğrafımın bir sağanak yağmura ihtiyacı vardı! Bir deviantART kullanıcısı olan nathies-stock ‘dan (http://bit.ly/H842kT) yağmur-şeklinde fırçalar indirdim ve Photoshop’a yükledim. Küçük bir fırça ile yağmuru uygulamadan önce, Overlay Blend Mode içeren yeni bir katman oluşturdum. Sonrasında bu katmanın saydamlığını %30 civarına getirdim. Aynı işlemleri uygulayarak ikinci bir katman daha oluşturdum ve bu sefer biraz daha kalın bir yağmur fırçası seçtim – böylelikle sağanak yağışın hâkim olduğu güzel ve dolu bir görüntü ortaya çıkacaktı.

Görseldeki kişiye ve ağaca gölge de eklemeliydim – düşük saydamlıkta bir fırça kullanarak, ışığın yönüne göre gölge ekledim – ufak dokunuşlar olsa da, görsele otantik bir hava katıyordu. Kırmızı kanalın dışındakileri desatüre ettim ve biraz da genele kontrast ekledim. Artık işim bitmişti!

Yorum ekle

Yorum yapmak için tıklayın