Teknikler

Dış mekan çekimi

Kentsel manzaralar, geceleyin fotoğraf çekmek için çok harika bir konudur ve güneş batar batmaz kamera ve tripodumu alarak şehrin cıvıltılı ışıklarını, mimari güzelliklerini ve o şehre özgü nitelikleri fotoğraflamak çok hoşuma gider.

En favori tekniklerimden bir tanesi, uzun pozlama yaparak yoluna devam eden araçların farlarından ve stop lambalarından çıkan ışığın izini fotoğraflamaktır. Beyaz ve kırmızı ışıkların izleri güçlü ve vurgulu bir fotoğraf oluşmasına yardımcı olur. En güzel yanı ise, hava açık ya da kapalı, yaz ya da kış fark etmez, bu çekimi yılın her mevsiminde gerçekleştirebilirsiniz – ayrıca yağmur sonrasında ıslak asfalt ile çekim yapmak görsele ayrı bir hava katar – ıslak yol, trafik ışıklarının yansımasına yol açar.

Bu izleri yakalayabilmek için yoğun trafik içeren bir yol kenarında veya yüksek bir yerde otoban ya da benzeri işlek bir karayolu yakınında durmalısınız. Belirli bir uzaklıkta olan, karanlıkta yüksek bir noktadan seçilen ışık izleri de güzel bir kompozisyon yaratabilir. Eğer bir yerleşim yerinde fotoğraf çekiyorsanız, kadrajınıza mimari güzellikleri de dâhil etmeyi unutmayın. Bu bir köprü, yapı, heykel ya da dikkat çekici bir eser olabilir – sadece gökyüzü ve trafik izleri içeren bir fotoğraf çekerseniz biraz sade gözükebilir!

Ben burada Londra’daki Westminster köprüsünü ve arka planda görünen Parlamento binasını seçtim. Günlerden Cuma ve trafiğin yoğun ve araçların çok olduğunu bilerek yola çıktım.

Ekipmanınızı ayarlayıp kadrajınızı kurduktan sonra yapacağınız şey, ışığın yeteri kadar azalmasını beklemek. Böylelikle trafik izlerini rahatlıkla kaydedebilirsiniz. ISO’yu 100’e getirip diyaframı f/11 veya f/16’ya alırsanız 20-30sn aralığında bir pozlama elde edersiniz, bu da araçlara hareket hissi verdirecek olan trafik izlerini fotoğraflamanıza olanak sağlayacaktır.

Diyafram öncelikli modda çekim yaparak kameranın doğru enstantane hızını ayarlamasını sağlıyorum – bu da maksimum 30 saniye olmalı. Diyafram öncelikli modu seçme nedenim: ışık şartları iyice zayıfladığı anda kamera en uygun enstantane hızını kendisi ayarlayabiliyor ve alacakaranlık vaktinde güzel bir çekim yapabilmeme olanak veriyor. Ayrıca görseller çok patlamış ya da az pozlanmış olursa pozlama telaisi yapabilir ve kareyi yeniden fotoğraflayabilirsiniz. Alternatif olarak, kameranızı Bulb moduna alarak perdeyi istediğiniz kadar açık tutabilir ve enstantane süresini kendiniz ayarlayabilirsiniz. 30 saniyeden fazla pozlamalar için Bulb modu gerçekten iyi iş görüyor. Bulb modunun diğer bir avantajı da; trafik durduğu anda, bir karton parçasını veya elinizi lensin önüne tutarak, perde açık olduğu halde, pozlamayı duraklatabilir ve sonrasında araçlar tekrar harekete geçtiğinde, kartı kaldırarak pozlamayı devam ettirebilirsiniz. Bu adımları uygulayarak harika sonuçlar alacağınız garantidir.

İyi bir açı ve nokta bulmak için güneş battıktan hemen sonra çekim sahasına gidin. Bu çekim için en iyi zaman alacakaranlıktır. Gökyüzü halen yeteri derecede renklidir ve gölgeleri doldurmak için yeterli oranda ortam ışığı bulunmasına rağmen ışık koşulları biraz daha zor bir duruma gelmiştir.

Kameranızı tripoda yerleştirin, tetikleyiciyi bağlayın ve diyaframı f/11 veya f/16’ya getirerek yeterli alan derinliği yaratın. 100 ISO ve 20-30 sn’lik bir enstantane hızı alabilmenizi sağlayın. Bu da araç ışıklarının iz halinde kaydedilmesini sağlayacaktır. Dramatik bir perspektif için geniş açı kullanın.

Geceleyin yola yakın fotoğraf çekmek tehlikelidir – hiç bir fotoğraf ölmeyi gerektirecek kadar önemli değildir! Tripodunuzu mümkün olduğunca yoldan uzak ve dikkati dağıtmayacak şekilde konumlandırmanızda yarar var. Aksi takdirde kazaya sebebiyet verebilirsiniz ve ekipmanınızın zarar görebilir.

Işık izlerini sensöre kaydedebilmek için zamana ve yoldan geçen araçlara ihtiyacınız var. Ben burada bir hata yaptım. Uzun pozlamaya başladığım anda kırmızı ışık yandı ve trafik bir anda durdu. Böylelikle ilk denememde istediğim kareyi çekemedim. Bu yüzden doğru zamanlama oldukça önemli!
Bir kaç denemeden sonra doğru kareyi çekebileceğinizi biliyorum. 20-30 saniye aralığında bir uzun pozlama oldukça iyi bir ışık izi çekimi için yeterlidir. Geçen otobüsler ve kamyonlar daha yüksek izler oluşturur ve çok iyi görünürler. Alacakaranlık vakti pek de uzun sürmez, hızlı olun ve zamanı iyi kullanın.

Yorum ekle

Yorum yapmak için tıklayın